Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu 
Podnijet optužni prijedlog protiv sedam osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava i protupravnog prekida trudnoće

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je Općinskom sudu u Varaždinu optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana (1956., 1943., 1970., 1960., 1971., 1953. i 1941.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a i čl. 337. st. 1. KZ-a, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. u svezi čl. 37. KZ-a, krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a i protupravnog prekida trudnoće iz čl. 97. st. 1. KZ-a. (21. 10. 2010.)

Prvookrivljenog 54-godišnjaka tereti se za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a s ukupno 32 pojedinačne radnje, za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a s ukupno dvije pojedinačne radnje i za počinjenje dva produljena kaznena djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a s ukupno 32 pojedinačne radnje.
Drugookrivljenom 67-godišnjaku se stavlja na teret počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a s ukupno 16 pojedinačnih radnji, počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a s ukupno 16 pojedinačnih radnji i počinjenje dva produljena kaznena djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a s ukupno 22 pojedinačne radnje.
Trećeokrivljenog 40-godišnjaka tereti se za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a s ukupno četiri pojedinačne radnje, za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a s ukupno tri pojedinačne radnje, za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a s ukupno tri pojedinačne radnje i za počinjenje kaznenog djela protupravnog prekida trudnoće iz čl. 97. st. 1. KZ-a.
Četvrtookrivljenom 50-godišnjaku se stavlja na teret počinjenje četiri kaznena djela iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a, počinjenje jednog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a s ukupno dvije pojedinačne radnje i počinjenje jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a s ukupno dvije pojedinačne radnje.
Petokrivljenog 39-godišnjaka se tereti za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. u svezi čl. 37. KZ-a s ukupno osam pojedinačnih radnji i za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a s ukupno osam pojedinačnih radnji.
Šestookrivljenom 57-godišnjaku stavlja se na teret počinjenje jednog produljenog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. u svezi čl. 37. KZ-a s ukupno dvije pojedinačne radnje, dok se sedmookrivljenom 69-godišnjaku stavlja na teret počinjenje jednog produljenog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 3. u svezi st. 1. u svezi čl. 37. KZ-a s ukupno dvije pojedinačne radnje.

Prvookrivljenog, drugookrivljenog, trećeokrivljenog i četvrtookrivljenog tereti se da su od jeseni 2007. do rujna 2010. godine kao ginekolozi Opće bolnice Varaždin, kod više trudnih žena na njihovo neposredno traženje ili uz posredovanje šestookrivljenika i sedmookrivljenika, poduzimali medicinske zahvate prekida neželjene uredne trudnoće, za što su tražili i primali novčane iznose u rasponu od 600 kuna do 2.000 kuna i novac zadržavali za sebe. Pritom su izdavali uputnice u koje su upisivali lažne dijagnoze, a obavljene pobačaje nisu evidentirali u službenoj dokumentaciji bolnice. Na opisani način, tereti ih se da su pribavili nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 56.630 kuna, te ujedno oštetili Opću bolnicu Varaždinu za iznos od 52.000 kuna.
Trećeokrivljenom 40-godišnjaku stavlja se na teret da je u listopadu 2009. godine nad maloljetnicom poduzeo medicinski zahvat prekida neželjene uredne trudnoće protivno zakonu, jer se maloljetnica nalazila u 14. tjednu trudnoće.
Prvookrivljeniku i drugookrivljeniku se optužnim prijedlogom stavlja na teret da su obavljene medicinske zahvate prekida neželjenih urednih trudnoća lažno prikazivali u službenim evidencijama Opće bolnice Varaždin kao medicinski indicirane pobačaje te da su navodili neistinite dijagnoze. Drugookrivljeniku je stavljeno na teret i da je sastavljao neistinite povijesti bolesti i otpusne listove, te nalagao formiranje neistinitih bolničkih kartona o tobožnjem liječenju pacijentica u bolnici. U tim slučajevima troškovi padaju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je Općoj bolnici Varaždin na temelju takvih neistinitih podataka priznao iskazane troškove, pa je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaćanjem tih troškova pretrpio štetu u iznosu od 20.298,71 kunu.
Četvrtookrivljenog 50-godišnjaka se tereti da je od prosinca 2006. do srpnja 2010. godine u privatnoj ginekološkoj ambulanti, gdje je obavljao ginekološke preglede i pratio trudnoće žena, koristeći okolnost da istodobno radi i kao liječnik u Općoj bolnici Varaždin, dogovarao sa svojim pacijenticama termine za porod u bolnici i obavljao porode u bolnici, za što je tražio i primao novčane iznose od 500 eura i novac zadržavao za sebe.

Predloženo je oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od prve četvorice okrivljenika.
Predloženo je da se svim okrivljenicima izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti.
Protiv svih okrivljenika, osim trećeokrivljenika, predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na veći broj predloženih svjedoka. Protiv prvookrivljenika, drugookrivljenika i četvrtookrivljenika predloženo je određivanje pritvora i zbog opravdane bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ponovno počiniti ista kaznena djela.