Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv D. Z. zbog dva pokušaja teškog ubojstva, četiri pokušaja ubojstva i drugih kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. Z. (1957.) zbog počinjenja dva kaznena djela pokušaja teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 8. u svezi čl. 33. Kaznenog zakona, četiri kaznena djela pokušaja ubojstva iz čl. 90. u svezi čl. 33. KZ-a, sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 1. KZ-a, prijevare iz čl. 224. st. 4. KZ-a i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 2. KZ-a. (21. 4. 2010.)

Optužnicom se okrivljenika tereti da je 23. listopada 2009. na dvorištu i prostorima vlastite kuće, prilikom sudskog uredovanja u ovršnom predmetu u kojem je kao ovršenik trebao predati ovrhovoditelju tri psa; s ciljem da onemogući provođenje ovrhe i da usmrti prisutne; s terase kuće bacio tri ručne bombe na dvorište na kojem su se nalazili policijski službenici, odvjetnik ovrhovoditelja, veterinar, sudski ovršitelj i bravar, a potom se spustio u prizemlje kuće i ispalio prema njima sedam metaka iz pištolja. Uslijed eksplozije druge bombe tri su osobe ozlijeđene od kojih jedna teško. Tereti ga se da je tijekom 2006. godine dogovorio s mađarskim državljaninom da mu posudi tri psa pasmine engleski buldog radi parenja s njegovim psima, neistinito mu predočivši da će vratiti pse nakon okota, iako to uopće nije namjeravao učiniti. Tri psa je uzeo i zadržao ih za sebe ne vrativši ih vlasniku i ostvarivši time nepripadnu imovinsku korist od oko 160.000,00 kuna. Ujedno, tereti ga se da je u svojoj kući neovlašteno držao pištolj domaće izrade, šest ručnih bombi i veći broj raznih vrsta streljiva.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela.