Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i pogodovanja vjerovnika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo kod Općinskog suda u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog i ujedno bosansko-hercegovačkog državljanina (1953.) te hrvatskog državljanina (1977.) zbog počinjenja kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i pogodovanja vjerovnika iz čl. 281. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a. (23. 1. 2014.)

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je tijekom siječnja 2011. godine kao direktor trgovačkog društva glavnog izvođača radova na izgradnji jednog terminala dogovorio s trgovačkim društvom iz Varaždina izvođenje istražnih i geotehničkih radova na terminalu, predočavajući pritom da će radove u cijelosti uredno platiti, što nije imao namjeru učiniti. Nakon što su dogovoreni radovi izvedeni, svoju obvezu plaćanja radova nije u cijelosti ostvario te, prema unaprijed stvorenoj namjeri, nije platio iznos veći od pet milijuna kuna koji je nepripadno zadržao u korist svojeg trgovačkog društva.
Obojicu okrivljenika tereti se da su od prosinca 2011. do siječnja 2013. godine kao odgovorne osobe istog trgovačkog društva, znajući da je račun društva u neprekidnoj blokadi i da prioritet naplate imaju vjerovnici prema očevidniku o redoslijedu plaćanja FINE, obračunskim putem platili potraživanja vjerovnika društva mimo redoslijeda iz očevidnika u visini od, ukupno, više od 50,000.000,00 kuna.