Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnijet istražni zahtjev protiv 48-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na krivotvorenje službenih isprava

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona i poticanja na krivotvorenje službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. u svezi čl. 37. KZ-a. (24. 12. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od lipnja 2005. do lipnja 2008. u Varaždinu, kao direktor trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, naveo direktora drugog trgovačkog društva da izradi i ispostavi deset fiktivnih računa njegovom društvu i drugim društvima za poslove koji uopće nisu obavljeni, a nakon plaćanja tih računa uzimao za sebe 90 posto iznosa svakog računa, na koji način se nepripadno okoristio za ukupno 252.425,70 kuna.
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik tražio od direktora istog trgovačkog društva da mu isplaćuje novac u visini od 10 posto od iznosa svakog pojedinog plaćenog računa tom društvu za obavljene usluge, što je ovaj i činio te mu je predao na ruke ukupno 74.077 kuna.
Ujedno osnovano se sumnja da je pribavio znatnu protuptravnu korist sebi i drugima tako da je račune više fizičkih osoba za robu kupljenu u prodajnom objektu društva usmjerio radi plaćanja na teret Grada Varaždina, prikazujući prodanu robu kao sredstva koja su utrošena za održavanje zelenih površina grada, te da je za usluge uređivanja i održavanja okućnica i zelenih površina u vlasništvu više fizičkih osoba, kao i uređenja i održavanja njegove vikendice s vinogradom, vikendice na moru i obiteljske kuće koristio rad zaposlenika, robu i mehanizaciju društva, za koje radove nije izdavao račune i koji radovi nisu bili plaćeni društvu.
Predloženo je određivanje pritvora protiv osumnjičenika zbog osnovane sumnje da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze važne za kazneni postupak i da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, te zbog osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičenik ponoviti kaznena djela.
Predloženo je također određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom, zabranom osumnjičeniku da otuđi ili optereti više nekretnina u njegovom vlasništvu.