Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Ispitana 18-godišnjakinja i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je 23. ožujka prvo ispitivanje uhićene hrvatske državljanke (2001.) zbog osnovane sumnje da je počinila kaznena djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 2. u vezi čl. 228. st. 1. Kaznenog zakona, razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ-a, teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 2. u vezi st. 1. KZ-a i prijetnje iz čl. 139. st. 2. KZ-a. (26. 3. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 18-godišnjakinja 5. veljače 2019. pozvonila na vrata stana u Varaždinu, a nakon što je vrata otvorilo 10-godišnje dijete koje je bilo samo u stanu, predstavila se kao prijateljica njegove majke i tražila da joj dade novac zbog teške materijalne situacije, pa je dijete uzelo majčin novčanik i dalo joj 200,00 kuna, a kad je uočila da u novčaniku ima još novca, istrgnula ga je i uzela još 150,00 eura.
Postoji osnovana sumnja i da je 6. ožujka 2019. u Varaždinu, zajedno s još jednom ženskom osobom, ušla u hodnik obiteljske kuće gdje su naišle na 75-godišnju oštećenicu koja zbog preboljenog moždanog udara otežano hoda uz korištenje štapa, snažno ju odgurnule i bacile na pod, čvrsto ju uhvatile za ruke i poprskale ju sprejem, a tubom spreja zadale joj više udaraca po glavi i nanijele joj teške ozljede (izbijena tri zuba i lom protetskog nadomjeska). Nakon toga, osnovano se sumnja, uzele su joj s ruke zlatni vjenčani prsten i s vrata joj strgnule zlatni lančić s medaljonom te pretražile kuću i pronašle te uzele još jedan prsten, novčanik s bankovnom karticom i novac u iznosu od 920,00 kuna. Osnovano se sumnja da je 18-godišnjakinja prije napuštanja kuće zaprijetila oštećenici da će joj zapaliti kuću ako pozove policiju.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 18-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.