Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podignuta optužnica protiv tri fizičke i jedne pravne osobe zbog onečišćenja okoliša

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1973., 1958. i 1950.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela onečišćenja okoliša iz čl. 250. st. 1. Kaznenog zakona/97. (30. 3. 2015.)
Okrivljenike se tereti da su kao odgovorne osobe u okrivljenom dioničkom društvu, od početka 1997. do kraja 2008. godine; protivno zakonskim i drugim propisima o postupanju s otpadom; usmeno nalagali da se otpadni materijal iz lakirnice (otpadne boje, lakovi i razrjeđivači) neovlašteno zbrinjava na način da se odvozi na lokacije u blizini društva, izlijeva u prethodno iskopane udubine u zemlji i zatrpava, iako su znali da će time doći do zagađenja tla.
Posljedica navedenog postupanja je da je na zemljištima u vlasništvu Općine Šenkovec i četiri fizičke osobe tlo prekomjerno onečišćeno bakrom, cinkom, olovom, kromom, antimonom, organskim ugljikom i BTEX-om u mjeri koja je prekoračivala propisane granične vrijednosti, a što je moglo negativno utjecati na zdravlje ljudi i životinja i vegetaciju.