Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je pred Općinskom sudom u Koprivnici optužnicu protiv hrvatskih državljana (1948., 1968. i 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, i to 64-godišnjak zbog pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. i čl. 38. KZ-a, a drugo dvoje okrivljenih zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a. (30. 8. 2012.)

Okrivljene se tereti da su od listopada 2009. do veljače 2012. godine, i to 64-godišnjak kao odgovorna osoba u jednom trgovačkom društvu, a drugo dvoje okrivljenih kao odgovorne osobe u drugom trgovačkom društvu čiji je žiro račun u neprekidnoj blokadi od srpnja 2009. godine (Porezna uprava ima potraživanja od tog društva temeljem ovršnih rješenja), dogovorili i organizirali plaćanja putem ugovora o cesijama i kompenzacijama tako da su sva potraživanja i obveze drugog društva usmjerili na prvo trgovačko društvo.
Tereti ih se da su time onemogućili realizaciju i naplatu poreznih rješenja oštetivši tako proračun Republike Hrvatske za iznos od ukupno 9.295.474,45 kuna.