Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1975., 1965. i 1945.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (25. 7. 2014.)

Optužnicom se prvookrivljenog direktora trgovačkog društva i drugookrivljenu organizatoricu proizvodnje u tom trgovačkom društvu tereti da su od listopada 2011. do travnja 2013. godine u više navrata izvezli trgovačkom društvu u Bosni i Hercegovini biološki materijal. Tereti ih se da su uz stvarno izvezene i u carinskoj dokumentaciji prikazane količine, naložili da se utovari i otpremi veća količina materijala koja se nije evidentirala u izvoznoj dokumentaciji i mimo računa te koju stoga uvoznik nije bio dužan ni platiti. Na takav način su otpremili materijala koji nije plaćen u vrijednosti većoj od 370.000,00 kuna.
Prvookrivljenika i trećeokrivljenika se tereti da su od prosinca 2008. do svibnja 2013. godine kao direktori istog trgovačkog društva dopustili da njihovo društvo pruži usluge smještaja i hranidbe za 19 konja, u vlasništvu konjičkog kluba čiji je predsjednik bio prvookrivljenik, a za koje uopće nisu izdali račune konjičkom klubu niti su tražili plaćanje svih usluga, tako da konjički klub nije platio ništa za obavljene usluge smještaja i hranidbe njihovih konja i time se nepripadno okoristio na štetu društva u visini većoj od 600.000,00 kuna.
Prvookrivljenika se također tereti da je od svibnja 2009. do lipnja 2013. godine kao predsjednik konjičkog kluba, predao automobil marke VW Multivan u vlasništvu konjičkog kluba na korištenje osobi koja nije član kluba i koja ga je koristila isključivo za svoje potrebe, a za korištenje vozila prvookrivljenik nije tražio plaćanje najma klubu i time ga oštetio za više od 250.000,00 kuna.
Prvookrivljenika se ujedno tereti da je od lipnja do listopada 2009. godine kao predsjednik konjičkog kluba novcem s računa kluba platio jednom trgovačkom društvu dva računa za preko 340 tona sijena i slame u visini većoj od 380.000,00 kuna iako klub uopće nije kupio niti primio sijeno i slamu od tog društva.