Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv 21-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. srpnja podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenja tri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a i pomaganja u tom kaznenom djelu iz čl. 215. st. 1. u svezi čl. 38. KZ-a. (27. 7. 2018.)
Okrivljenog 21-godišnjaka se tereti da je 7. srpnja 2017. oko 2,55 sati u Kučan Marofu, s vanjske strane dvorišne ograde obiteljske kuće postavio improviziranu eksplozivnu napravu od najmanje sto grama eksploziva trinitrotoluena (TNT) i baruta, koju je sam izradio i držao kod svoje kuće, a koju je aktivirao paljenjem sporogorećeg štapina uz upotrebu detonatorske kapisle za iniciranje eksploziva. Na opisani način je izazvao eksploziju u kojoj su oštećena dva osobna automobila i dvorišna ograda.
Tereti ga se i da je u veljači 2018. godine u Varaždinu, bez ovlaštenja držao improviziranu eksplozivnu napravu koju je sam izradio od eksploziva trinitrotoluena (TNT) u količini od oko sto grama, stavljenog u posudu u koju je montirao detonatorsku kapislu koja se aktivira paljenjem sporogorećeg štapina otvorenim plamenom. Tu je eksplozivnu napravu prodao osobi zasad neutvrđenog identiteta, iako je znao da će ta osoba aktivirati eksplozivnu napravu na području Varaždina, što se i dogodilo 24. veljače 2018. oko 23,40 sati na Trgu Matije Gupca kad je ta osoba izazvala eksploziju u dvorištu obiteljske kuće, a do ozljeđivanja osoba i veće materijalne štete zahvaljujući slučaju nije došlo.
Okrivljenom 21-godišnjaku se stavlja na teret i da je u zidu šupe na dvorištu kuće u Varaždinu neovlašteno držao eksplozivne tvari i njihove sastavne dijelove čije je posjedovanje zakonom zabranjeno.