Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Ispitan 64-godišnjak i određen istražni zatvor

U Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici ispitan je hrvatski državljanin (1952.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz čl. 110. u svezi čl. 34. Kaznenog zakona, kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 3. KZ-a. (5. 1. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 64-godišnjak oko 13,50 sati 4. siječnja 2017. u Vrhovčaku (Samobor), na kolniku ispred kućnog broja 59; u cilju da ošteti osobno vozilo marke Fiat Bravo koje mu je smetalo da iziđe iz dvorišta; sjekirom razbio sva vjetrobranska stakla na vozilu, a potom na svim kotačima vozila nožem izrezao gume. Kada je oštećenik izašao iz svoje susjedne  obiteljske kuće i prišao osobnom vozilu pored kojeg je bio osumnjičenik te ga upitao za razlog oštećenja automobila, osnovano se sumnja da je 64-godišnjak; u cilju da ga usmrti; iz pištolja ispalio hitac u njegovu smjeru, ali ga nije pogodio, pa je oštećenik bojeći se za svoj život i život članova svoje obitelji, počeo trčati prema ulaznim vratima svoje obiteljske kuće.
Osumnjičeni 64-godišnjak ispalio je za njim još dva hica, a potom se vratio u svoju obiteljsku kuću i uzeo četiri ručne bombe "M-75" te došao u dvorište kuće obitelji oštećenika i; u cilju da usmrti oštećenika i četiri člana njegove obitelji (1964., 1966., 1987., 1993. i 1995.); aktivirao ručne bombe od kojih je tri ubacio kroz zatvorene prozore u prizemlje obiteljske kuće. U svojoj namjeri osumnjičeni 64-godišnjak nije uspio jer su se ukućani sklonili na kat obiteljske kuće, a pretragom osumnjičenikove kuće i okućnice pronađena je automatska puška, veća količina streljiva i ručna bomba te pištolj.

Sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici odredio istražni zatvor protiv 64-godišnjeg osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) u trajanju od mjesec dana.