Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Objavljena presuda na temelju sporazuma stranaka protiv 21-godišnjaka

U kaznenom predmetu protiv optuženog hrvatskog državljanina (1998.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u svezi članka 267. stavak 1. Kaznenog zakona, Općinski sud u Velikoj Gorici je 4. srpnja 2019., povodom optužnice ovog državnog odvjetništva, a na osnovi potpisanog sporazuma oko potvrdnog očitovanja o optužnici i izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka, objavio presudu kojom je optuženika proglasio krivim za počinjenje navedenog kaznenog djela. (5. 7. 2019.)

Presudom je optuženik osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koja se neće izvršiti ukoliko optuženik u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo te je od optuženika oduzeta imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 250.000,00 kuna.
Optuženik je proglašen krivim da je od 25. listopada 2017. do 24. travnja 2018. iz obiteljske kuće u Zaprešiću; u nakani da za novčani iznos omogući preopterećenje računalnih sustava; upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskoj poveznici http:\webstresser.org i omogućavao korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service) napada na web poslužitelje prema izboru korisnika i time spriječe pristup napadnutom računalnom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalazi na internetu. Optuženik je na navedeni način omogućio ometanje funkcioniranja točno neutvrđenog broja računalnih sustava, svakako većeg od 2000, pribavivši time nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od najmanje 250.000,00 kuna.