Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Podignuta optužnica protiv troje okrivljenika zbog povrede djetetovih prava

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je podiglo pred Općinskim sudom u Velikoj Gorici optužnicu protiv državljanina Hrvatske i Italije (1970.), hrvatske državljanke (1970.) i državljanina Hrvatske i Italije (1991.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. Kaznenog zakona. (10. 3. 2016.)
Okrivljenicima se stavlja na teret da su nakon što je trećeokrivljenik kao otac djeteta (2012.) brigu oko djeteta, 4. listopada 2014. prepustio svojim roditeljima odnosno prvookrivljeniku i drugookrivljenici s kojima je dijete živjelo u obiteljskoj kući te u razdoblju od 5. listopada do 6. studenog 2015. u kojem je otac došao u roditeljsku kuću s privremenog rada u inozemstvu radi ishođenja osobne iskaznice, ostavili su dijete bez nadzora. Tereti ih se da su tada prestali voditi svaku brigu o tome gdje se dijete nalazi, pa se dijete, pod neutvrđenim okolnostima, našlo na otvorenom prostoru u parku, bez nadzora i skrbi odrasle osobe, izloženo mogućim višestruko ugrožavajućim situacijama, gdje su građani 5. listopada 2015. pronašli dijete napušteno i gladno.
Tereti ih se da tjednima nisu tražili dijete niti su njegov nestanak iz obiteljske kuće prijavili nadležnim tijelima i službama, a nisu ni poduzeli bilo kakve druge radnje u cilju pronalaska djeteta, sve do objavljivanja slike djeteta u sredstvima javnog priopćavanja u cilju utvrđivanja djetetova identiteta. Opisanim su postupanjem grubo povrijedili djetetova prava.