Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Podnesena žalba na određivanje mjera opreza protiv dvojice 43-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici ispitalo je dvojicu hrvatskih državljana (1975. i 1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz članka 158. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (11. 6. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik od ljeta 2011. do neutvrđenog dana 2014. godine u Velikoj Gorici, kada je dolazio u posjet svom prijatelju; u cilju zadovoljenja svog spolnog nagona; znajući da njegova kćer (2004.) nema navršenih petnaest godina života, u više navrata počinio navedeno kazneno djelo.
Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičenik (1975.) od kraja 2008. do neutvrđenog dana 2014. godine u Velikoj Gorici, kada mu je sa svojom obitelji dolazila u posjete djevojčica (2004.), u cilju zadovoljenja svog spolnog nagona, u više navrata počinio navedeno kazneno djelo.

Protiv obojice osumnjičenika je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela (članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) no sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici nije to prihvatila već je osumnjičenicima odredila mjere opreza zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manju od petsto metara i zabrane uspostavljanja izravne i neizravne veze sa žrtvom. 
Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podnijelo je protiv navedenog rješenja žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se pobijano rješenje preinači na način da se osumnjičenicima odredi istraži zatvor.