Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Objavljena presuda protiv 55-godišnjaka i 52-godišnjakinje

U kaznenom predmetu protiv prvooptuženog hrvatskog državljanina (1964.) i drugooptužene hrvatske državljanke (1967.) zbog počinjenja tri kaznena djela protupravnog prekida trudnoće iz članka 115. stavka 1. Kaznenog zakona u svezi članka 51. KZ-a, Općinski sud u Velikoj Gorici je 11. srpnja 2019., povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, objavio presudu kojom je optuženike proglasio krivima za počinjenje navedenih kaznenih djela. (11. 7. 2019.)

Presudom je prvooptuženik osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koja se zamjenjuje radom za opće dobro te mu je izrečena sporedna novčana kazna u iznosu od 250 dnevnih iznosa odnosno 41.666,66 kuna, dok je drugooptuženica osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedanaest mjeseci koja se zamjenjuje radom za opće dobro, te je od oboje optuženika oduzeta imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 7.500,00 kuna.
Optuženici su proglašeni krivima da su 19. ožujka 2018., 5. travnja 2018. i 21. lipnja 2018. u ginekološkoj ordinaciji poliklinike u Ivanić Gradu, prema ranije dogovorenom terminu s pacijenticama i na njihovo traženje, prvooptuženik kao liječnik ginekolog i drugooptuženica obavljajući poslove asistiranja liječniku ginekologu; protivno članku 17. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, svjesni da u poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće jer navedena poliklinika nema status bolnice; u tri navrata pacijenticama obavili prekide trudnoće, za ukupan iznos od 7.500,00 kuna.

Državno odvjetništvo će po primitku otpravka presude, u odnosu na prvooptuženika, podnijeti žalbu zbog odluke o kaznenoj sankciji.