Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Određen istražni zatvor protiv 32-godišnjaka zbog počinjenja kaznenih djela protiv imovine

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je, nakon ispitivanja hrvatskog državljanina (1985.), podnijelo nadležnom sudu prijedlog za određivanje istražnog zatvora koji mu je i određen rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici od 7. ožujka 2018. temeljem članka  123. stavak 1. toč. 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku u trajanju od mjesec dana. (12. 3. 2018.)

Ovo je državno odvjetništvo donijelo i rješenje o provođenju istrage protiv 32-godišnjeg okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio četiri kaznenih djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. Kaznenog zakona, sedam kaznenih djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ-a, jedno kazneno djelo razbojništva u pokušaju iz čl. 230. st. 1. u vezi čl. 34. i jedno kazneno djelo krađe iz čl. 228. st. 1. i 3. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da je 2. prosinca 2017. oko 01,10 sati, djelomično maskiran, počinio razbojništvo u Novom Zagrebu na štetu zaposlenika kioska kojem je zaprijetio crnim pištoljem pa mu je zaposlenik zbog straha za vlastiti život predao iz ladice novac od dnevnog prometa i pologa (6.660,00 kuna), te da je 4. prosinca 2017. oko 01,10 sati, također djelomično maskiran, prišao prodajnom pultu jednog kioska u Novom Zagrebu te izvadio, uperio i repetirao manji crni pištolj prema prodavaču koji mu je, od straha za vlastiti život, iz ladice ispod prodajnog pulta dao novac od dnevnog prometa i pologa (5.730,00 kuna), nakon čega je okrivljenik pobjegao u nepoznatom smjeru.
Postoji osnovana sumnja i da je okrivljenik tijekom veljače 2018. godine, u različite sate tijekom dana, prema unaprijed stvorenoj namjeri da se okoristi, prethodno se maskiravši, došao do pet kioska na području Zagreba i preko prodajnih pultova uz prijetnju startnim pištoljem od zaposlenika zatražio novac pa bi mu zaposlenici, u strahu za vlastiti život, predali novac. Okrivljenik bi se potom udaljio s mjesta događaja odnoseći novac (ukupno oko 12.500.00 kuna) i sredstvo počinjenja, a u jednom je slučaju zaposlenik kioska pritisnuo gumb koji aktivira automatsko zatvaranje roleta, pa se okrivljenik udaljio u nepoznatom smjeru ništa ne otuđivši.

Osnovano se sumnja da je 2. ožujka 2018. oko 12,20 sati; prema unaprijed stvorenoj namjeri da se okoristi; prijetnjom da će izravno napasti na život vozača prijevozničke usluge oduzeo tuđu pokretnu stvar s ciljem da je protupravno prisvoji odnosno naručio je prijevoz na području Zagreba te mu se na poziv odazvala vozačica s osobnim automobilom marke BMW u koje je on sjeo na zadnje sjedalo. Dolaskom do skretanja za odredište rekao joj je da nastavi ravno te nakon prijeđenih 800 metara repetirao u nju startni pištolj i naredio joj da položi novac na suvozačko sjedalo i zaustavi vozilo. Oštećenica je iz straha za vlastiti život to i učinila, a okrivljenik joj je potom naredio da izađe iz automobila, što je ona učinila nakon čega se on odvezao tim vozilom odnoseći i novac i mobitel te osobne dokumente oštećenice pričinivši ukupnu štetu u iznosu od oko 80.000,00 kuna.
Postoji osnovana sumnja da je na sličan način počinio i kazneno djelo 15. veljače 2018. oko 7,50 sati na štetu druge vozačice osobnog automobila marke Ford Mondeo prema također  prema unaprijed stvorenoj namjeri da se okoristi, no u navedenom slučaju je upotrijebio silu i prijetnju protiv vozačice. Dolaskom do mjesta odredišta rekao joj je da zaustavi vozilo te izvadio startni pištolj i zatražio novac no kako mu ga ona nije davala, uperio je u nju pištolj i udario je u području nadlaktice te sjeo u njen automobil i odvezao se u nepoznatom smjeru odvozeći njen novčanik s novcem i mobitelom pričinivši ukupnu materijalnu štetu u iznosu od oko 34.000,00 kuna.

Osnovano se sumnja i da je 22. veljače 2018. oko 13,00 sati; prema unaprijed stvorenoj namjeri da se okoristi; prijetnjom da će izravno napasti na život taksi vozača oduzeo tuđu pokretnu stvar s ciljem da je protupravno prisvoji, odnosno došao do taksi stajališta u Zagrebu i vozilu marke Dacia Logan u vlasništvu taksi poduzeća te sjeo na mjesto iza suvozača. Dolaskom u mjesto izvan grada, uz nasip, zatražio je od vozača da nastavi vožnju po makadamu i prislonio vozaču cijev startnog pištolja na glavu te zatražio da mu preda novac. Oštećeni je, sukladno traženju, na suvozačevom mjestu ostavio novčanik, a okrivljenik mu je naredio da izađe iz vozila što je on iz straha za vlastiti život učinio, nakon čega se okrivljenik odvezao tim vozilom odnoseći i novčanik s novcem, razne kartice, službeni i privatni mobitel pričinivši štetu u ukupnom iznosu od oko 85.000,00 kuna.
Osnovano se sumnja i da je na sličan način počinio i kazneno djelo 25. veljače 2018. oko 01,45 sati kad je, prema unaprijed stvorenoj namjeri da se okoristi, došao do taksi stajališta u Zagrebu i prišao vozilu marke Dacia Logan i sjeo na stražnje desno sjedalo te rekao vozaču odredište vožnje. Dolaskom malo dalje od odredišta, osnovano se sumnja da je repetirao i usmjerio prema vozaču startni pištolj zatraživši novčanik pa mu je vozač u strahu za svoj život predao novčanik s novcem, kartica za gorivo i autopraonicu. Okrivljenik se trčeći udaljio u nepoznatom smjeru s mjesta događaja.

Osnovano se sumnja da je 5. ožujka  2018. između 7,30 i 9,00 sati, prema unaprijed stvorenoj namjeri da se okoristi, došao do jednog parkirališta u Zagrebu i prišao parkiranom osobnom automobilu marke BMW i originalnim ključem, u čiji je posjed došao prilikom počinjenja kaznenog djela razbojništva 2. ožujka 2018., otključao i otvorio vrata vozila te ga stavio u pogon odvezavši se s otuđenim automobilom u nepoznatom smjeru.