Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (48-godišnjak i 51-godišnjak) i dvojice državljana NR Kine (27-godišnjak i 38-godišnjak) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva trgovanjem ljudima iz članka 106. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. (20. 1. 2018.)

Sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv dvojice hrvatskih državljana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) te protiv dvojice državljana NR Kine zbog okolnosti koje upućuju da će pobjeći, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 1., 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Osnovano se sumnja da su dvojica okrivljenih hrvatskih državljana dovela na područje Republike Hrvatske veći broj državljana NR Kine i smjestili ih u unaprijed iznajmljene kuće te su zajedno s dvojicom okrivljenih državljana NR Kine vodili brigu o kontroli osoba u kućama na način da su im oduzeli putovnice i mobilne uređaje; onemogućavali slobodnu komunikaciju s obitelji koja se mogla voditi samo na uređajima koje su im davali povremeno  i to u njihovoj prisutnosti; onemogućavali samostalno izlaženje i kretanje izvan kuće; zabranjivali međusobne razgovore o poslovima koje obavljaju u kući; njihov odlazak uvjetovali plaćanjem troškova koje su do tada imali za njihov put i smještaj. Osnovano se sumnja da su, kako bi prikrili njihov boravak u kućama, po prozorima nalijepili folije i neprekidno držali spuštene rolete pa su osobe u navedenim kućama prisiljavali da na taj način rade prijevare telefonskim pozivima upućenim građanima Kine slijedom, od njih, dobivenih pisanih tekstova ili su pripremani za obavljanje navedenih poslova bez određenog radnog vremena i novčane naknade.