Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Ispitan 19-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici provelo je dokaznu radnju ispitivanja hrvatskog državljanina (1998.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. Kaznenog zakona u vezi kaznenog djela ometanja rada računalnog sustava iz članka 267. stavak 1. KZ-a. (26. 4. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik od neutvrđenog dana 2015. godine do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama http://webstresser.co i http://webstresser.org, kojeg je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a taj sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika. Takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na internetu osnovano se sumnja da je na taj način onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna.

Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora koji je sudac istrage prihvatio i odredio istražni zatvor protiv 19-godišnjaka zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) u trajanju od mjesec dana.