Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika i pravne osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 27. veljače 2019. podiglo optužnicu protiv 44-godišnjeg hrvatskog državljanina i 39-godišnjeg hrvatskog državljanina te pravne osobe zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a te članka 279. stavak 1. KZ-a u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (27. 2. 2019.)
Prvookrivljenika se tereti da je od 5. siječnja 2015. do 10. veljače 2017. kao predsjednik jedne udruge za pomoć djeci sa senzornim poremećajima iz Zagreba i druge udruge za pomoć djeci i mladima s teškoćama u razvoju iz Igrišća; ovlašten za zastupanje, a bez rješenja nadležnog ureda državne uprave o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći; pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga na račun udruga. Po obavljenim uplatama dobrovoljnih priloga fizičkih i pravnih osoba i drugim priljevima na račun, prvookrivljenik je, ovlašten za raspolaganje sredstvima na računima navedenih udruga, a u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge, a ne za ostvarenje ciljeva i obavljanje djelatnosti udruga, s računa udruga podizao i zadržavao za sebe novčane iznose, obavljao plaćanja u svoju korist korištenjem bankovnih kartica udruga te na ime navodnih pozajmica podizao i zadržavao za sebe novac. Ujedno je, tereti ga se, neosnovano isplaćivao na račun okrivljene pravne osobe novac nakon čega je drugookrivljenik kao direktor te okrivljene  pravne osobe; u namjeri da prikrije opisanu neosnovanu isplatu sredstava na račun navedenog trgovačkog društva; sastavio račune u kojima je neistinito naveo da je to društvo dvjema navedenim udrugama prodavalo raznu robu.
Prvookrivljenika se tereti da je opisanim radnjama oštetio prvu udrugu za iznos od 218.086,49 kuna, a drugu udrugu za iznos od 205.694,52 kuna.