Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je, nakon provedenog istraživanja, 27. svibnja 2020. podiglo pred Općinskim sudom u Vinkovcima optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema službenoj osobi u pokušaju iz čl. 314. st. 1. u svezi s čl. 34. Kaznenog zakona, prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 3. KZ-a i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a, sve uz primjenu čl. 51. KZ-a, te protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela napada na službenu osobu iz čl. 315. st. 1. KZ-a. (1. 6. 2020.)

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je 11. travnja 2020. oko 17,30 sati u Vinkovcima, u društvu s još pet osoba konzumirao alkohol i roštiljao unatoč Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima (vezano za bolest COVID-19), a kad su policijski službeni PP Vinkovci provjeravali identitet okupljenih, u nakani da onemogući postupanje policijskih službenika odbio je dati na uvid osobnu iskaznicu te odbio poći u policijsku postaju radi utvrđivanja identiteta zbog čega je pozvana dodatna policijska ophodnja. Nakon što je policijski službenik ponovno izdao naredbu da pođe s njima u postaju ili će upotrijebiti sredstva prisile, prvookrivljenik je, tereti ga se, ponovno odbio poći i rekao policijskim službenicima da ga neće nigdje odvesti kao niti drugookrivljenika, pa kad su policijski službenici krenuli prema drugookrivljeniku kako bi ga priveli, prvookrivljenik je, tereti ga se, objema rukama odgurnuo dvojicu policijskih službenika sprječavajući ih u obavljanju službene radnje. Nad njim su potom primijenjena sredstva prisile (uporaba tjelesne snage i rušenje na tlo) i stavljena su mu sredstva za vezivanje, a prilikom smještaja u službeno vozilo, prvookrivljenik je, tereti ga se, u cilju da zastraši policijske službenike, rekao im da će kad bude slobodan uzeti pištolj i pušku i sve ih ubiti, kao i sve u policijskoj postaji.
Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je u prostorijama svog stana držao osam pakiranja TNT eksploziva tipa TM 500 od 500 grama (ukupno četiri kilograma), tri pakiranja TNT eksploziva po 200 grama (ukupno 600 grama), jedno pakiranje eksploziva TNT od 100 grama, odnosno ukupno 4,7 kilograma eksploziva, dvije ručne bombe tip M 75, 90 komada detonatorskih kapsli za eksploziv tip broj osam, deset komada elektro-detonatorskih kapsli za eksploziv, trinaest komada dupleks kapsli za ručne bombe i sedam metara sporogorućeg štapina.
Drugookrivljeniku se stavlja na teret da je istog dana na istom mjestu, prilikom postupanja policijskih službenika Policijske postaje Vinkovci, jednog od policijskih službenika uhvatio rukom za vrat te odgurnuo od parkiranog vozila.