Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvoje osumnjičenika i jednog trgovačkog društva

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je, na temelju posebnog izvješća PNUSKOK-a kao dopune kaznene prijave Ministarstva financija, Porezne uprave, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1974. i 1963.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. i 3. KZ i dr. (8. 3. 2019.)

Osnovano se sumnja da su od 1. rujna 2016. do 31. prosinca 2017., prvookrivljenik kao direktor i odgovorna osoba trećeokrivljenog trgovačkog društva; u nakani umanjenja obveze poreza na dodanu vrijednost u znatnom iznosu za trećeokrivljeno trgovačko društvo na štetu proračuna Republike Hrvatske; naložio drugookrivljenici da izradi nevjerodostojnu dokumentaciju o poslovnim događajima u ukupnom iznosu od 91.905.684,32 kuna, iako stvarne gospodarske aktivnosti nije bilo. Temeljem nevjerodostojne dokumentacije je neosnovano ostvareno pravo na odbitak pretporeza s osnova poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu 17.487.517,59 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske u navedenom iznosu. Osnovano se sumnja i da su izradili neistinite izlazne račune o prodaji i isporuci robe trgovačkim društvima izvan područja Europske unije u iznosu od 75.887.691,97 kuna, svjesni da do isporuke robe nikada nije došlo, oštetivši proračun Republike Hrvatske za iznos od 14.147.033,34 kuna.
Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je nakon ispitivanja okrivljenika podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi okrivljenici za slučaj da se nalaze na slobodi mogli ponoviti istovrsna ili slična kaznena djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru rješenjem je odbio naprijed navedeni prijedlog te će državno odvjetništvo u zakonskom roku podnijeti žalbu.