Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima
Ispitana dvojica 53-godišnjaka i određen istražni zatvor protiv jednog okrivljenika, a odbijen protiv drugog okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima provelo je 13. travnja 2020. dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1967. i 1966.) zbog postojanja osnovane sumnje da je prvookrivljenik počinio kaznena djela prisile prema službenoj osobi u pokušaju iz čl. 314. st. 1. u svezi s čl. 34. Kaznenog zakona, prijetnje iz čl. 139. st. 2. i. 3. KZ-a i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ-a, sve uz primjenu čl. 51. KZ-a, a da je drugookrivljenik počinio kazneno djelo napada na službenu osobu iz čl. 315. st. 1. KZ-a. (14. 4. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik 11. travnja 2020. oko 17,30 sati u Vinkovcima, u društvu s još pet osoba konzumirao alkohol i roštiljao unatoč preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani okupljanja na javnom mjestu vezano za COVID-19. Kad su policijski službenici PP Vinkovci provjeravali identitet okupljenih, prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, u nakani da onemogući postupanje policijskih službenika, odbio dati na uvid osobnu iskaznicu te odbio poći u policijsku postaju radi utvrđivanja identiteta zbog čega je pozvana dodatna policijska ophodnja. Nakon što je ponovno policijski službenik izdao naredbu da pođe s njima u postaju ili će upotrijebiti sredstva prisile, prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, ponovno odbio poći i rekao policijskim službenicima da ga neće nigdje odvesti, kao niti drugookrivljenika, pa nakon što su policijski službenici krenuli prema drugookrivljeniku kako bi ga priveli, prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, objema rukama odgurnuo dvojicu policijskih službenika. Nakon toga su nad prvookrivljenikom primijenjena sredstva prisile (uporabom tjelesne snage rušenje na tlo) i stavljena su mu sredstva za vezivanje. Prilikom smještanja u službeno vozilo, prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, u cilju da ustraši policijske službenike, rekao im da će kad bude slobodan uzeti pušku i pištolj i sve ih ubiti, kao i sve u policijskoj postaji, dok je drugookrivljenik, osnovano se sumnja, jednog od policijskih službenika uhvatio rukom za vrat i odgurnuo.
Obavljena je pretraga prvookrivljenikova doma i tom je prilikom kod njega pronađeno i privremeno oduzeto 4,7 kg eksploziva, dvije ručne bombe, te detonatorske kapsle za eksploziv, ručne bombe i sporogoreći štapin.

Nakon ispitivanja dvojice okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 13. travnja 2020. podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Vinkovcima prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP-a). Sudac istrage odredio je protiv prvookrivljenika istražni zatvor iz razloga navedenih u čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP-a, dok je odbio prijedlog po zakonskom osnovu iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a, a odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv drugookrivljenika. 
Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima izjavit će žalbu protiv navedenih rješenja.