Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima
Podignuta optužnica protiv sedmorice okrivljenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 13. studenog 2019., nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Vinkovcima optužnicu protiv šestorice državljana Republike Hrvatske (1961., 1975., 1978., 1983., 1954. i 1962.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 1. i 2. Kaznenog zakona u vezi s čl. 52. Kaznenog zakona, i protiv jednog državljanina Republike Hrvatske (1977.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 1. i 2. KZ-a i kaznenog djela omogućavanja trošenja droga iz  čl. 191. st. 1. KZ-a u vezi s  čl. 51. KZ-a. (22. 11. 2019.)

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je radi daljnje preprodaje, prethodno u tri navrata nabavljao droge tipa kokain i heroin od petookrivljenika, a posredstvom šestookrivljenika koji su mu drogu dovozili iz Splita u Vinkovce i Gradište (jednom najmanje 100 g, jednom točno neutvrđenu količinu, te 489,60 g), a potom ju na području grada Vinkovaca prodavao krajnjim konzumentima i drugokrivljeniku, koji ju je, potom prodavao krajnjim konzumentima posredstvom trećeokrivljenika, četvrtookrivljenika i sedmookrivljenika, a kojemu se još stavlja na teret da je drugookrivljeniku omogućio konzumaciju kokaina u njegovom stanu. 

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je za prvookrivljenika, drugookrivljenika, petookrivljenika i šestookrivljenika zatražilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku), a u odnosu na trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika produljenje mjera opreza iz čl. 98. st. 2. t. 3. ZKP-a, a iz zakonske osnove čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP-a. Predloženo je i da se od prvookrivljenika, drugookrivljenika, petookrivljenika i šestookrivljenika oduzmu novčani iznosi koji su od njih privremeno oduzeti prilikom uhićenja, te od prvookrivljenika 3,08 g droge heroin, od drugookrivljenika precizna digitalna vaga i 0,09 g kokaina, te od petookrivljenika 489,60 g kokaina.
Općinski sud u Vinkovcima još uvijek nije potvrdio navedenu optužnicu, ali je 15. studenog 2019. produljio istražni zatvor prvookrivljeniku, drugookrivljeniku, petookrivljeniku i šestookrivljeniku.