Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici
Ispitani osumnjičenici i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici su, po primitku kaznene prijave Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske protiv troje hrvatskih državljana (1983., 1986. i 1980.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv imovine iznudom u pokušaju iz čl. 243. st. 1. i 4. u vezi sa čl. 34. Kaznenog zakona i kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a, provedene dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika. (18. 1. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su od 12. rujna 2019. do 1. studenog 2019., u namjeri da prvoosumnjičeniku pribave imovinsku korist, prvoosumnjičenik nezadovoljan što ga je carinska uprava kaznila za prekršaj u njegovom ugostiteljskom objektu novčanom kaznom u iznosu od 56.000,00 kuna; a smatrajući da kaznu treba platiti oštećenica koja je radila kao konobarica; u cilju da silom naplate novac, prvoosumnjičenik rekao drugoosumnjičeniku i trećeosumnjičenici na koji način, gdje i kada da uplaše oštećenicu.
Osnovano se sumnja da su 17. listopada 2019. pred kućom oštećenice ostavili upaljen lampion, a 22. listopada 2019. u poštanski sandučić oštećenice ubacili osmrtnicu s napisanim njenim imenom i tekstom "preminula zbog dugovanja u 38. godini". Potom su, osnovano se sumnja, 25. listopada 2019. na prozoru kuće ostavili upaljeni lampion za koji je bila zakinuta pvc dječja igračka u obliku ručne bombe te su se drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenica 1. studenog 2019. oko 1:10 sati dovezli automobilom do kuće oštećenice i dok je trećeosumnjičenica upravljala vozilom, drugoosumnjičenik je tijekom vožnje ispalio više hitaca iz pištolja. Jedan je metak probio roletu i staklo na spavaćoj sobi oštećenice, a dva metka staklo prozora na spavaćoj sobi u kojoj je bila malodobna djevojčica (2010.).

Nakon ispitivanja, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici je 17. siječnja 2020. podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru prijedlog da se protiv prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i supočiniteljicu te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru nije usvojio prijedlog za određivanje istražnog zatvora ali je rješenjem izrekao mjere opreza redovitog javljanja u PU Bjelovarsko-bilogorsku dva puta u tjednu, zabranu približavanja oštećenici, zabranu približavanja trećeosumnjičenici, na udaljenost ne manju od sto metara, te zabranu uspostavljanja kontakata i održavanja veze s oštećenicom i trećeosumnjičenicom (mjere opreza propisane u čl. 98. st. 1. i 2. toč. 3., 4. i 5 Zakona o kaznenom postupku).
Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici nastavlja sa provođenjem dokaznih radnji u ovom predmetu.