Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Ispitan 43-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 23. rujna provelo prvo ispitivanje uhićenog državljanina Iraka (1976.) s prebivalištem u Saveznoj Republici Njemačkoj, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (25. 9. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je 43-godišnjak 22. rujna 2019. u Zagrebu, za obećanu novčanu nagradu primio na prijevoz u osobno vozilo državljane Iraka koji nisu imali uvjete za boravak i kretanje u drugim članicama Europske unije izvan teritorija Republike Hrvatske, s ciljem da ih ilegalno preveze na teritorij Republike Slovenije, ali su ga policijski službenici 23. rujna 2019. nakon ponoći zaustavili i spriječili u daljnjem prijevozu u neposrednoj blizini državne granice.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 43-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.