Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Ispitana trojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 4. siječnja provelo prvo ispitivanje trojice uhićenih hrvatskih državljana (2004., 1983. i 1974.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela razbojništva iz čl. 230. st. 1. Kaznenog zakona, produljene teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 1. u vezi čl. 228. st. 1. i čl. 52. KZ-a i poticanja na počinjenje tih kaznenih djela te kazneno djelo teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. KZ-a. (8. 1. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su 16-godišnjak i 37-godišnjak, nagovoreni od 46-godišnjaka, u noći 24. prosinca 2019. u mjestu Županec, razbili staklo na prozoru obiteljske kuće i ušli u unutrašnjost, gdje ih je zatekla 82-godišnja vlasnica i pokušala ih udaljiti iz kuće dozivajući pomoć te je svojom štakom udarila 37-godišnjaka u glavu, nakon čega joj je 37-godišnjak istrgnuo štaku i više ju puta udario po ruci te ju teško ozlijedio (prijelom lijeve podlaktice). Osnovano se sumnja da ju je potom silom odveo u sobu, prekrio joj rukom usta i istrgnuo s vrata zlatni lančić s privjeskom, dok je 16-godišnjak za to vrijeme uzeo novčanik i mobitel, a potom su pobjegli odnoseći otuđeni novac, mobitel i nakit.
Osnovano se sumnja i da su 16-godišnjak i 37-godišnjak, nagovoreni od 46-godišnjaka, od 10. do 20. prosinca 2019. na području Malog i Velikog Bukovca, provalili u prostorije lovačkog društva, nogometnog kluba i jednu obiteljsku kuću, odakle su uzeli i zadržali za sebe više raznih predmeta u vrijednosti većoj od pet tisuća kuna.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila trojici osumnjičenika istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.