Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog više kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1968. i 1997.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 247. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona i dva pokušaja tog kaznenog djela, dva kaznena djela zlouporabe osiguranja iz čl. 238. st. 1. KZ-a, kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. u vezi st. 1. KZ-a i pomaganja u protuzakonitom ulaženju, kretanju i boravku u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. u vezi čl. 38. KZ-a. (10. 9. 2020.)

Okrivljenike se optužnicom tereti da su kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava iz Varaždina, u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini od preko 800.000,00 eura, iako nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, niti po količini, niti po vrijednosti, a potom su, u cilju da bez osnove ishode isplatu osiguranja, 11. siječnja 2019. podnijeli prijavu štete u visini od oko 5.000.000,00 kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila uskladištena 9. siječnja 2019., iako su znali da takva šteta nije nastala jer robe i zaliha u prikazanoj količini i vrijednosti nije bilo u skladištu, a dio osigurane robe i zaliha su sakrili prije izbijanja požara. Naplatom štete bi trgovačka društva stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 6.000.000,00 kuna, ali osiguravatelj nije isplatio iznos osigurnine zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara.
Tereti ih se da su u rujnu 2018. godine u Zagrebu sklopili u ime svojeg trgovačkog društva dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna ukupno više od 360.000,00 kuna uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, ali s unaprijed stvorenom namjerom da ne plate vozila, znajući da njihovo društvo nema dovoljno novca za uredno plaćanje rata leasinga. Nakon što je davatelj leasinga raskinuo ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, okrivljenici su odbili to učiniti i zadržali su vozila za sebe.
Okrivljenicima se stavlja na teret da su prilikom sklapanja ugovora o leasingu predali davatelju leasinga lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj u kojima su bili upisani neistiniti podaci o navodnom uspješnom poslovanju njihovog društva.
Okrivljenog 52-godišnjaka tereti se da je u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Republike Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana odnosno da je preko posrednika kupio osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a radi skrivanja svojeg identiteta kao kupca, naložio posredniku da u kupoprodajni ugovor upiše kao kupca svojeg susjeda čije je osobne podatke posjedovao.

Okrivljeni 52-godišnjak se nalazi u istražnom zatvoru slijedom osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela u drugom predmetu, (http://www.dorh.hr/vrzd23102019), a vijeće Općinskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo 23-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.