Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnesena žalba protiv presude Županijskog suda u Varaždinu

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je hrvatski državljanin (1980.) oglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela pokušaja ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane iz čl. 110. u svezi čl. 34. u svezi čl. 28. st. 3. i čl. 21. st. 3. Kaznenog zakona i osuđen djelomičnom uvjetnom osudom na način da mu je izrečena kazna zatvora od šest mjeseci, a preostali dio kazne od jedne godine i šest mjeseci neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. (12. 10. 2018.)

Optužnicom se okrivljenika tereti da je 6. svibnja 2017. u Koprivnici, u cilju da usmrti oštećenika, snažno ga udario drvenom granom po glavi i nanio mu teške i po život opasne ozljede, a život oštećenika spašen je hitnom medicinskom intervencijom.
Žalba je podnesena zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o kazni. Državno odvjetništvo smatra da je sud pogrešno zaključio da je okrivljenik počinio kazneno djelo pokušaja ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane, jer prema utvrđenom činjeničnom stanju proizlazi zaključak kako oštećenik nije poduzeo nikakav napad na okrivljenika, pa se ovaj nije imao ni od čega braniti. U žalbi se ujedno predlaže da se optuženik osudi na strožu kaznu jer je sud neosnovano ublažio kaznu okrivljeniku iako nisu utvrđene naročito olakotne okolnosti na temelju kojih se kazna smije ublažiti.