Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv 18-godišnjakinje zbog teške krađe, razbojništva, teške tjelesne ozljede i prijetnje

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke (2001.) zbog počinjenja kaznenih djela teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 2. u vezi čl. 228. st. 1. Kaznenog zakona, razbojništva iz čl. 230. st. 1. KZ-a, teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 2. u vezi st. 1. KZ-a i prijetnje iz čl. 139. st. 2. KZ-a. (29. 5. 2019.)
Okrivljenu 18-godišnjakinju tereti se da je 5. veljače 2019. pozvonila na vrata stana u Varaždinu, a nakon što je vrata otvorilo 10-godišnje dijete koje je bilo samo u stanu, predstavila se kao prijateljica njegove majke i tražila da joj dade novac zbog teške materijalne situacije, pa je dijete uzelo majčin novčanik i dalo joj 200,00 kuna, a kad je uočila da u novčaniku ima još novca, istrgnula je iz njega i uzela još 200,00 eura. Tereti ju se i da je 6. ožujka 2019. u Varaždinu, zajedno s još jednom ženskom osobom ušla u hodnik obiteljske kuće gdje su naišle na 75-godišnju oštećenicu koja otežano hoda uz korištenje štapa, snažno ju odgurnule i bacile na pod, čvrsto ju uhvatile za ruke i poprskale ju sprejem, a tubom spreja zadale joj više udaraca po glavi i nanijele joj teške ozljede (izbijanje tri zuba i lom protetskog nadomjeska), a nakon toga su joj s ruke uzele zlatni vjenčani prsten i s vrata joj strgnule zlatni lančić s medaljonom te pretražile kuću, pronašle i uzele još jedan prsten, novčanik sa bankovnom karticom i novac u iznosu od 920,00 kuna. Tereti ju se da je prije napuštanja kuće zaprijetila oštećenici da će joj zapaliti kuću ako pozove policiju.
Vijeće Općinskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo 18-godišnjakinji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.