Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Ispitana trojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru su, po primitku kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provedene dokazne radnje prvog ispitivanja ukrajinskog državljanina (1998.) i dvojice poljskih državljana (1994. i 1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv javnog reda protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj i drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 2. Kaznenog zakona. (7. 11. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 4. studenog 2019. oko 23,40 sati u Šarengradu, po prethodnom dogovoru i zajednički s još jednom, za sada točno neutvrđenom osobom, u cilju da se okoriste i omoguće stranim državljanima koji su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Republike Srbije prijevoz preko Republike Hrvatske za unaprijed obećani novčani iznos od tisuću eura, koje su trebali dobiti po dolasku na odredište, počinili navedeno kazneno djelo.
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik u tovarni prostor teretnog vozila marke VW Crafter poljskih nacionalnih registarskih oznaka, kojim je upravljao, primio državljane Irana i smjestio ih u sanduk napravljen od građevinskih ploča, koji je bio pričvršćen za navedeno vozilo, bez svjetla i svježeg zraka, te ih prevozio u takvim nehumanim uvjetima. Osnovano se sumnja da su drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik, postupajući prema prethodnom dogovoru, osobnim automobilom marke Škoda Octavia vozili ispred navedenog vozila kojim je upravljao prvoosumnjičenik kako bi ga obavještavali o uočavanju i lokacijama policijskih ophodnji.
Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru je na prijedlog ovog državnog odvjetništva odredio osumnjičenicima istražni zatvor na temelju zakonske osnove iz čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku.