Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog izbjegavanja carinskog nadzora

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je 13. veljače 2020. podiglo pred Općinskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1949.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva izbjegavanjem carinskog nadzora iz čl. 257. st. 1. Kaznenog zakona. (14. 2. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 23. siječnja 2020. u 03,10 sati, na Međunarodnom graničnom prijelazu Tovarnik; svjestan da na području Republike Hrvatske nije dopušten promet duhanskih prerađevina bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske; u cilju izbjegavanja carinskog nadzora, protivno odredbi čl. 90. st. 11. Zakona o trošarinama i čl. 12. Zakona o provedbi carinskog nadzora zakonodavstva Europske unije, počinio navedeno kazneno djelo.
Tereti ga se da je u poluprikolici teretnog vozila marke Scania slovenskih registarskih oznaka, kojim je upravljao, bez prijave carinskim službenicima, prevozio ukupno 10 560 kg melase za nargile raznih vrsta, upakirane i skrivene u 10 560 plastičnih posuda.
U optužnici je, uz prijedlog kazne, predloženo da se od okrivljenika oduzme navedena količina privremeno oduzete melase za nargile, na temelju čl. 79. Kaznenog zakona.