Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljene fizičke i pravne osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1962.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a i krivotvorenje isprave iz čl. 278. st. 1. KZ-a, te protiv drugookrivljenog trgovačkog društva sa sjedištem u Vukovaru, zbog počinjenja istih kaznenih djela, u svezi čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (16. 1. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik od siječnja 2016. godine do rujna 2018. godine u Vukovaru, kao direktor drugookrivljenog trgovačkog društva: nakon što je od nepoznate osobe kupio veći broj lažnih računa na kojima je kao izdavatelj navedeno trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, a u cilju da korištenjem navedenih nevjerodostojnih računa ostvari pravo na nepripadajući odbitak poreza na dodanu vrijednost; znajući kako usluge i isporuke zaračunate po navedenim računima nisu obavljene, postupio protivno čl. 57. st. 2., čl. 60. i čl. 85. Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Osnovano se sumnja da je u mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost nadležnoj poreznoj upravi za navedeno obračunsko razdoblje iskazao pravo na odbitak pretporeza s izdvojeno iskazanim PDV-om i na taj način neosnovano iskoristio pravo na odbitak pretporeza u ukupnom iznosu od 1.118.455,73 kuna. Na taj je način drugookrivljeno trgovačko društvo, na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavilo protupravnu materijalnu korist u navedenom iznosu.
Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik u inkriminiranom razdoblju kao direktor drugookrivljenog trgovačkog društva postupao protivno odredbama čl. 9. Zakona o računovodstvu i čl. 66. st. 2. Općeg poreznog zakona, odnosno da je poslovne knjige vodio na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućio preglednost poslovnih događaja.