Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Ispitan 44-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage

U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1974.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravakom u Republici Hrvatskoj, drugoj državni članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (16. 8. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je 44-godišnji okrivljenik 12. kolovoza 2018. oko 22,13 sati, u blizini pružnog prijelaza između Gradišta i Cerne, počinio navedeno kazneno djelo u cilju da se okoristi i omogući stranim državljanima koji su ilegalno ušli iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku prijevoz do grada Buzeta. Osnovano se sumnja da je po prethodnom dogovoru s još dvije za sada nepoznate osobe, za unaprijed obećani novčani iznos od 200 eura, u kombi vozilo marke Ford 90, koje je registrirano za prijevoz tri osobe, primio i prevozio 26 državljana Pakistana i Indije, koji su bili izloženi nehumanim uvjetima, jer nisu imali ventilacije, sjedećih mjesta i sigurnosnih pojasa. Policijski službenici zatekli su okrivljenika u počinjenju ovog kaznenog djela u Gradištu.
Nakon provedene dokazne radnje prvog ispitivanja, ovo je državno odvjetništvo donijelo rješenje o provođenju istrage te predložilo određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika iz zakonske osnove propisane u čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku. Sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru rješenjem je dobio taj prijedlog i okrivljeniku odredio mjeru opreza iz čl. 98. st. 2. t. 3. Zakona o kaznenom postupku, a državno je odvjetništvo podnijelo žalbu protiv tog rješenja.