Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Doneseno rješenje o provođenju istrage zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je početkom ožujka, nakon provedenih izvida, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1961. i 1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 2. u svezi st. 1. i u svezi čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona, protiv hrvatskog državljanina (1992.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 2. u svezi st. 1. i u svezi čl. 215. st. 2. KZ-a, te protiv pravne osobe s područja Županje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iz čl. 222. st. 2. u svezi st. 1. i u svezi čl. 215. st. 2. KZ-a u svezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (17. 3. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je prvo dvoje okrivljenika, od travnja 2017. do 3. ožujka 2019. u Županji, kao vlasnici stana u stambeno-poslovnoj zgradi bili odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije i, sukladno odredbi čl. 63. t. 3. Zakona o tržištu plina, bili dužni održavati plinski uređaj u takvom stanju da ne predstavlja opasnost za život i zdravlje ljudi, no postupili su protivno navedenoj odredbi.
Osnovano se sumnja da su, unatoč tome što su po provjeri ispravnosti plinske instalacije koju su obavili djelatnici tvrtke distributera plina u ispitnom izvještaju od 11. travnja 2017. upozoreni na smanjenu sigurnost radi utvrđenih nedostataka koje je potrebno hitno otkloniti, te svjesni da plinski uređaj ugrađen u kupaonici stana nije servisiran niti redovito održavan od prosinca 2012. godine, propustili obaviti redovito servisiranje po ovlaštenom serviseru, pristajući time ugroziti živote i zdravlje najmoprimaca i korisnika stana.
Osnovano se sumnja da je trećeokrivljenik 12. lipnja 2018., obavljajući poslove dimnjačara u okrivljenom trgovačkom društvu, protivno odluci o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe Grada Županje, propustio provjeriti dozračivanje u prostoru kupaonice iako svjestan da je u njoj ugrađen plinski uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je, suprotno odredbama Tehničkog pravilnika o dimnjačarstvu, ugrađen odsisni ventilator. Osnovano se sumnja da je znao kako u slučaju istovremenog rada ventilatora i plinskog bojlera postoji opasnost povrata dimnih plinova, uslijed čega vlasniku nije izdao upozorenje niti obavijestio opskrbljivača plinom kako bi prekinuo isporuku dok se objekt ne dovede u ispravno stanje.
Navedeni plinski uređaj u takvom je stanju bio u upotrebi do 3. ožujka 2019. kad je u večernjim satima, upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti plinskog bojlera, došlo do stvaranja, po život opasne, koncentracije ugljičnog monoksida koje je udisalo dijete (2005.) i preminulo zbog trovanja.