Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, a nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1999. i 1993.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv javnog reda, i to prvookrivljenik kazneno djelo napada na službenu osobu iz čl. 315. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, a drugookrivljenik kazneno djelo napada na službenu osobu iz čl. 315. st. 1. Kaznenog zakona. (22. 1. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 19. siječnja 2021. oko 18,15 sati u službenoj prostoriji nadležne policijske postaje u Vukovaru, gdje su dovedeni zbog prethodno počinjenog prekršaja protiv javnog reda i mira, a nakon što im je policijski službenik koji je obavljao službenu radnju privremenog oduzimanja predmeta rekao da će biti zadržani u prostoriji za zadržavanje, revoltirani time počeli glasno negodovati i odgurivati predmete sa stola. Okrivljenici su potom, osnovano se sumnja, naizmjence rukama odgurnuli navedenog policijskog službenika u predjelu njegovih prsa, nakon čega mu je prvookrivljenik zatvorenom šakom zadao udarac u lice, predio nosa i uporabom tjelesne snage odgurnuo stol prema tom policijskom službeniku nanijevši mu na opisani način tjelesne ozljede.
Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru je, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, odredio okrivljenicima istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na iskaz svjedoka (čl. 123. st. 1. t. 2. Zakona o kaznenom postupku), dok je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, odnosno počinjenja težeg kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) te je u odnosu na odbijajući dio rješenja podnesena žalba.