Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenika i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenika (1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela pokušajem nanošenja teške tjelesne ozljede, iz čl. 118. st. 1. i 2., u svezi s čl. 34. Kaznenog zakona. (22. 9. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 20. rujna 2020. oko 00,20 sati ispred jednog ugostiteljskog objekta u Vukovaru, zajednički i po prethodnom dogovoru sa osumnjičenim 20-godišnjakom i osumnjičenim 25-godišnjakom i zajednički s još najmanje, za sada, četiri nepoznate osobe, iz izrazite netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, u nakani da drugog teško ozlijedi, krenuli za dvjema osobama srpske nacionalnosti koje su prethodno izašle iz ugostiteljskog objekta. Osnovano se sumnja da su im prišli i zadali im više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu vrijeđajući ih, a kad su oštećenici krenuli bježati, osumnjičenici su ih sustigli i, osnovano se sumnja, ponovo ih udarali rukama i nogama po tijelu te im nanijeli lake tjelesne ozljede.
Nakon ispitivanja, sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku zbog opasnosti da će osumnjičenik ometati kazneni postupak utjecajem na žrtve, svjedoka, kao i na drugu dvojicu supočinitelja koji su u bijegu (čl. 123. st. 1. t. 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti da će osumnjičenik ponoviti kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i osumnjičeniku odredio istražni zatvor iz navedenih zakonskih osnova.