Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je 22. listopada 2018. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice bugarskih državljana (1974. i 1992.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državni članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (23. 10. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici tijekom noći 19./20. listopada 2018., u šumskom predjelu između Babine Grede i Cerne; s ciljem da se okoriste, a prema prethodnom dogovoru sa trećom osobom iz Republike Bugarske; nakon što je prethodno drugookrivljenik po uputama navedene treće osobe kupio u Rijeci teretno vozilo Iveco, a prvookrivljenik također po uputama navedene treće osobe unajmio u Zagrebu osobni automobil marke Smart, upravljajući navedenim vozilima, sukladno uputama navedene treće osobe iz Republike Bugarske koje su im poslane putem mobilne aplikacije, ušli u šumski prosjek, gdje su se zaustavili i udaljili od vozila, a potom nakon 15 minuta vratili do navedenih vozila i krenuli prema Republici Sloveniji, a potom i Republici Italiji. Prvo je krenuo drugookrivljenik osobnim automobilom kao izvidnica, a potom i prvookrivljenik upravljajući teretnim vozilom, iako su znali da je u međuvremenu nepoznata osoba na isto mjesto dovela i u navedeno teretno vozilo i to u teretni prostor u kojem nema niti sjedala za putnike niti sigurnosnih pojasa, a niti zračnih jastuka; u cilju daljnjeg prijevoza; uvela više državljana Bangladeša, Afganistana i državljanina Pakistana. Za navedene su osobe znali da su izvan graničnog prijelaza iz Republike Srbije ušli u Republiku Hrvatsku, a za što je prvookrivljeniku po izvršenom prijevozu u Bugarskoj trebao biti isplaćen novčani iznos od 2500 eura, a drugookrivljeniku, također po izvršenom prijevozu, u Bugarskoj trebao biti isplaćen novčani iznos od 2000 eura. Okrivljenike su u prijevozu ilegalnih migranata zatekli policijski službenici 20. listopada 2018. oko 00,20 sati u Babinoj Gredi.
Nakon provedene dokazne radnje prvog ispitivanja, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru okrivljenicima je odredio istražni zatvor iz zakonske osnove propisane u čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku.