Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet istražni zahtjev protiv 51-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon provedene kriminalističke obrade i istražnih radnji protiv prvotno nepoznatog počinitelja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, podnijelo istraži zahtjev Županijskom sudu u Vukovaru protiv sad poznatog počinitelja, i to državljanina Republike Hrvatske (1960.) sa prebivalištem u Republici Srbiji, zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenog kaznenog djela iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi s čl. 28. st. 2. OKZ-a Republike Hrvatske. (5. 5. 2011.)

Postoji osnovana sumnja da je 51-godišnjak od 18. do 22. studenog 1991. u Borovu selu u Osnovnoj školi "Božidar Maslarić", u koju je dovedeno više stotina zarobljenih civila iz "Borovo Commerca" i Borovo naselja, kao komandant Štaba Teritorijalne obrane Borova sela; protivno odredbama Ženevskih konvencija u postupanju s civilnim stanovništvom; dopustio da zarobljeni civili budu nezakonito zatvoreni te da ih pripadnici Teritorijalne obrane Borova sela i drugih paravojnih postrojbi odvode na ispitivanja u zasebne prostorije i zlostavljaju, a neke i ubiju, pa je tako usmrćeno 38 zarobljenih civila.
U istražnom zahtjevu je predloženo da se protiv osumnjičenika odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku.
 
Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske nadležno je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru stavilo prijedlog da DORH zatraži od Vrhovnog suda Republike Hrvatske prenošenje mjesne nadležnosti za vođenje ovog kaznenog postupka na jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine (Osijek, Rijeka, Split i Zagreb).