Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, na temelju rezultata provedene istrage, 2. siječnja 2020. podiglo pred Općinskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv ukrajinskog državljanina (1998.) i dvojice poljskih državljana (1994. i 1995.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj i drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (8. 1. 2020.)

Okrivljenicima se stavlja na teret da su 4. studenog 2019. oko 23,40 sati u Šarengradu, po prethodnom dogovoru i zajednički, u cilju da se okoriste i omoguće stranim državljanima koji su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku iz Republike Srbije prijevoz preko Republike Hrvatske, za unaprijed obećani novčani iznos od tisuću eura, koje su trebali dobiti po dolasku na odredište, počinili navedeno kazneno djelo. Prvookrivljenik je, tereti ga se, u tovarni prostor teretnog vozila marke VW Crafter poljskih nacionalnih registarskih oznaka, kojim je upravljao, primio državljane Irana i smjestio ih u sanduk napravljen od građevinskih ploča, koji je bio pričvršćen za navedeno vozilo, bez svjetla i svježeg zraka, te ih prevozio u takvim nehumanim uvjetima. Istovremeno su se drugookrivljenik i trećeokrivljenik, tereti ih se, postupajući prema prethodnom dogovoru, osobnim automobilom marke Škoda Octavia vozili ispred navedenog teretnog vozila kojim je upravljao prvookrivljenik kako bi ga obavještavali o uočavanju i lokacijama policijskih ophodnji.
U optužnici je predloženo da sud od okrivljenika oduzme privremeno oduzete mobilne telefone te da prvookrivljeniku produlji istražni zatvor, a drugookrivljeniku i trećeokrivljeniku produlji mjere opreza.