Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (8. 12. 2010.)

Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da kao pripadnik rezervnog sastava vojne policije tzv. JNA, na području Republike Srbije u blizini cestovnog mosta Erdut-Bogojevo, protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, zajedno s više nepoznatih pripadnika iste postrojbe, psihički i fizički zlostavljao hrvatske branitelje zarobljene nakon zauzimanja pogona "Borovo-commerce" u Vukovaru.
Nakon što je jedan od autobusa sa zarobljenim hrvatskim braniteljima prilikom njihovog prijevoza u srpske logore zaustavljen na spomenutom mjestu, tereti ih se da su zarobljenike izveli van te im prijetili da će ih strijeljati ili zaklati, vezali im ruke na leđa žicom i špagom, udarali ih nogama obuvenim u vojničke čizme, rukama, kundacima, pendrecima i letvama po svim dijelovima tijela, ranjenim osobama zavrtali tzv. "fiksatore" na ozlijeđenim dijelovima tijela, a potom ih jedne na druge nabacali u jedan jarak nakon čega su ih vratili u autobus dok su neke natjerali prati krv sa ceste.
Okrivljenika se tereti da je osobno jednog zarobljenika (1953.) snažno šakom udario u predjelu sljepoočnice pri čemu je on ispao kroz vrata autobusa, udarao ga i gazio nogama obuvenim u vojničke čizme po cijelom tijelu te mu oštricu bajunete od puške prislonio na prsa prijeteći da će ga zaklati, a drugoga (1966.) također pretukao rukama i nogama polomivši mu rebra uslijed čega je on izgubio svijest.
Budući da okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske protiv njega je određen pritvor zbog opasnosti od bijega te je izdana tjeralica.