Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet istražni zahtjev protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (8. 6. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 50-godišnjak kao pripadnik rezervnog sastava vojne policije tzv. JNA, na području Republike Srbije u blizini cestovnog mosta Erdut-Bogojevo; protivno odredbama međunarodnog ratnog prava; zajedno s više nepoznatih pripadnika iste postrojbe, psihički i fizički zlostavljao hrvatske branitelje zarobljene nakon zauzimanja pogona "Borovo-commerce" u Vukovaru.
Nakon što je jedan od autobusa sa zarobljenim hrvatskim braniteljima, prilikom njihovog transporta u srpske logore, zaustavljen na spomenutom mjestu, zarobljenike su izveli van te im prijetili da će ih streljati ili zaklati, vezali im ruke na leđa žicom i špagom, udarali ih nogama obuvenim u vojničke čizme, rukama, kundacima, pendrecima i letvama po svim dijelovima tijela, ranjenim osobama zavrtali tzv. "fiksatore" na ozljeđenim dijelovima tijela, a potom ih jedne na druge nabacali u jedan jarak nakon čega su ih vratili u autobus dok su neke natjerali prati krv sa ceste.
Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 50-godišnjak osobno jednog zarobljenika (1953.) snažno šakom udario u predjelu sljepoočnice pri čemu je zarobljenik ispao kroz vrata autobusa, udarao ga i gazio nogama obuvenim u vojničke čizme po cijelom tijelu te mu oštricu bajunete od puške prislonio na prsa prijeteći da će ga zaklati, a drugog, svog susjeda (1966.), također pretukao rukama i nogama, polomivši mu rebra uslijed čega je izgubio svijest.
S obzirom da osumnjičenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske u istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega te raspisivanje tjeralice.