Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet istražni zahtjev protiv pet osoba zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon provedene kriminalističke obrade podnijelo istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru istražni zahtjev protiv četvorice  državljana Republike Hrvatske (1947., 1955., 1967. i 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, te protiv jedne osobe (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH u svezi s čl. 17. OKZ-a RH. (15. 11. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik (1947.) i drugoosumnjičenik (1955.) 2. svibnja 1991. u Borovu Selu protivno; odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i odredbama Dopunskog protokola; dvojicu policajaca, prethodno ranjenih vatrenim oružjem, nakon zarobljavanja tukli letvama, rukama i nogama po tijelu u trajanju najmanje jednog sata, stavljali im bajunet pod vrat uslijed čega su zadobili tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičenik (1967.) istog dana dvojici drugih ranjenih policajaca zadao najmanje desetak udaraca kundakom puške u prsa i nekoliko puta u glavu, a da je petoosumnjičenik (1959.) zarobljenog i ranjenog policajca zajedno sa drugim za sada nepoznatim osobama tukao oko dva sata tijekom čega je policajac više puta gubio svijest.
Postoji osnovana sumnja da je četvrtoosumnjičenik (1963.) u cilju da usmrti jednog od ranjenih i zarobljenih policajaca dva puta zamahnuo prema njemu bajunetom u predjelu prsa, a jednom ga zarezao u području desne natkoljenice, no u njegovoj su ga namjeri spriječile dvije nepoznate osobe.
U istražnom zahtjevu je predloženo da se prema prvoosumnjičeniku odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. t. 4. Zakona o kaznenom postupku, prema drugoosumnjičeniku temeljem čl. 102. st. 1. t. 1. i 4. ZKP-a, te prema trećeosumnjičeniku, četvrtoosumnjičeniku i petoosumnjičeniku iz razloga navedenih u čl. 102. st. 1. t. 1. ZKP-a.