Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet istražni zahtjev protiv 39-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru istražni zahtjev protiv jedne osobe (1971.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (20. 12. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 39-godišnji osumnjičenik od listopada do prosinca 1991., godine, nakon oružane agresije i okupacije mjesta Antin od strane tzv. "JNA" i srpskih paravojnih postrojbi, kao pripadnik srpske paravojne postrojbe tzv. "Akranovci"; protivno odredbama međunarodnog ratnog prava; zajedno s tri nepoznata pripadnika srpske paravojske, odveo civila S. L. (1945.) iz obiteljske kuće nakon čega je isti ubijen. Također, mještanku R. S. (1926.) je u njenoj obiteljskoj kući pretukao nogama i rukama po glavi i cijelom tijelu te joj prijetio noževima da će ju zaklati pri čemu joj je nanio ozljede glave i oka. Civila J. P. (1940.) je, također, pretukao u njegovom dvorištu, a spomenutu mještanku R.S. pozvao da gleda kako ga zlostavlja.
S obzirom da osumnjičenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, u istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora te raspisivanje tjeralice.