Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet istražni zahtjev protiv pet osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti i drugih kaznenih djela u vezi poticaja

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru istražni zahtjev protiv petero hrvatskih državljana (1970., 1969., 1974., 1974. i 1958.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a u vezi čl. 38. KZ-a, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. KZ-a, krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287. KZ-a, te protiv dva trgovačka društva zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. i st. 2. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga opisano iz čl. 287. KZ-a u vezi sa čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (23. 3. 2011.)

Osnovano se sumnja da su tijekom 2008. i 2009. godine u Vinkovcima i Nuštru, prvoosumnjičenik (1970.) kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Vinkovcima, drugoosumnjičenik (1969.) i trećeosumnjičenik (1974.) kao zaposlenici toga društva sa faktičnim ovlastima za zastupanje društva, a trećeosumnjičenik i kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Nuštru, te petoosumnjičenik (1958.) kao direktor jednog od oštećenih društava sa sjedištem u Vinkovcima; u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi svakome od njih i četvrtoosumnjičenici (vlasnici obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva); temeljem više ugovora sklopljenih s oštećenim trgovačkim društvom o kreditiranju sjetve, zajedničkoj proizvodnji i isporuci raznih poljoprivrednih kultura, preuzeli veće količine razne robe sveukupne vrijednosti 59.735.779,56 kuna.
Pri tome petoosumnjičenik (1958.) kao direktor oštećenog društva sa sjedištem u Vinkovcima, protivno svojoj dužnosti, nije provjerio imaju li osumnjičenici dovoljne količine zemljišta za proizvodnju ili kooperante, nije preuzeo dovoljna sredstva osiguranja plaćanja te nije poduzeo mjere nadzora nad izvršavanjem ugovornih obveza, nakon čega su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenica (1974.), bez postojanja ikakvih ugovora o međusobnoj suradnji i bez vjerodostojne prateće dokumentacije, robu prosljeđivali između šestoosumnjičenog trgovačkog društva sa sjedištem u Nuštru, sedmoosumnjičenog trgovačkog društva sa sjedištem u Vinkovcima i OPG-a, te robu prodavali bez izdavanja računa. Dobiveni novac nisu polagali na račune trgovačkih društava i OPG-a već su ga zadržavali za sebe, i na taj su si način pribavili nepripadnu korist te nanijeli štetu trgovačkim društvima u iznosu od 36.536.871,90 kuna.
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik (1970.), drugoosumnjičenik (1969.), trećeosumnjičenik (1974.) i četvrtoosumnjičenica (1974.) na isti način postupili i sa dijelom robe preuzete iz trgovačkog društva sa sjedištem u Osijeku pri čemu su ostvarili nepripadnu korist od najmanje 1.875.750,00 kuna.
Ujedno, osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik (1970.) i trećeosumnjičenik (1974.) kao odgovorne osobe, krivotvorili vlasničke listove te da nisu uredno vodili trgovačke i poslovne knjige, skladišne primitke, izdatnice i drugo, na način da se mogu nedvosmisleno utvrditi i pratiti poslovne promjene.
Navedena trgovačka društva nisu izvršavala obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske čime su ga oštetili za najmanje 2.808.370,30 kuna.
Protiv prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenika, trećeosumnjičenika, četvrtoosumnjičenice i petoosumnjičenka određen je pritvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka i posebno teških okolnosti kaznenih djela.
Radi osiguranja imovinskopravnih zahtjeva zbog počinjenja kaznenih djela i oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelima određene su privremene mjere osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja 13 nekretnina u vlasništvu prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenika, trećeosumnjičenika i četvrtoosumnjičenice.