Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Ispitano dvoje bugarskih državljana

U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru su 3. listopada provedene dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice bugarskih državljanina (1999. i 1989.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv javnog reda – protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (11. 10. 2018.)

Osnovano se sumnja da su osumnjičenici 1. listopada 2018. u 22,15 sati, na neutvrđenom području u blizini Županje; po prethodnom dogovoru i zajednički, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi omogućavanjem stranim državljanima koji su prethodno na nezakonit način ušli iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku; prvoosumnjičenik za obećanu novčanu naknadu u iznosu od pet tisuća eura u teretnom vozilu marke Iveco Eurocargo primio radi prijevoza državljane Afganistana, Bangladeša i Pakistana, iako svjestan da navedeno teretno vozilo nije namijenjeno za prijevoz više osoba jer nema ventilacije, sjedala, niti sigurnosnih pojaseva. Navedene je ilegalne migrante prevozio u navedenom teretnom vozilu u nehumanim uvjetima ugrožavajući njihovu sigurnost i zdravlje državnim cestama D55 i D46 prema izlazu za Đakovo, dok je drugoosumnjičenik, sukladno prethodnom dogovoru sa prvoosumnjičenikom, svjestan nehumanih uvjeta u kojima se prevoze navedeni ilegalni migranti, za obećanu novčanu naknadu od pet stotina eura, radi pravodobnog dojavljivanja o policijskim kontrolama na cesti, upravljao osobnim automobilom marke Audi A6 bugarskih nacionalnih registarskih oznaka, ispred navedenog teretnog vozila kojim je prvoosumnjičenik prevozio ilegalne migrante. U takvom prijevozu i postupanju zatekli su ih policijski službenici.
Nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja, sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika iz zakonske osnove propisane u čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku.