Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog zlouporabe povjerenja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. prosinca 2016. podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st 1. i 2. Kaznenog zakona i hrvatskog državljanina (1950.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u vezi čl. 37. KZ-a. (2. 1. 2017.)

Prvookrivljenog predsjednika uprave jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu tereti se da je na traženje drugookrivljenog tajnika uprave tog istog trgovačkog društva, od srpnja 2005. do 16. lipnja 2009. u Zagrebu; a nakon što je jedna muška osoba zatražila od drugookrivljenika da to društvo angažira drugo trgovačko društvo iz Zagreba (osnivač i direktor je jedna ženska osoba) za pružanje marketinških i promidžbenih usluga; postupali u namjeri da pribave poslove tom drugom trgovačkom društvu na štetu prvog trgovačkog društva. Tako se okrivljenike tereti da su; iako su bili svjesni da se na tržištu, u konkurenciji više ponuđača, istovjetna roba i usluge mogu nabaviti po nižim cijenama; u ime prvog društva, a u okviru svojih ovlasti potpisivanja financijskih dokumenata i dokumenata nabave, odobravali izdavanje narudžbenica i plaćanje računa tom drugom društvu.
Prvookrivljenika se tereti da je u navedenom razdoblju zaključio i potpisao dva ugovora s drugim društvom kao isporučiteljem roba i usluga, i to 1. listopada 2005. ugovor o poslovnoj suradnji na području promidžbenih aktivnosti u poslovima pružanja usluga tržišnog komuniciranja, te 1. lipnja 2007. ugovor o poslovnoj suradnji na području promidžbenih aktivnosti u poslovima izrade i adaptacije programskog materijala namijenjenog emitiranju u elektronskim medijima.

Slijedom potpisanih ugovora, prvo društvo je za robu i usluge u vrijednosti 2.117.046,43 kuna, dobavljaču odnosno drugom društvu isplatilo ukupno 4.069.328,73 kuna na osnovu 105 izdanih računa.
Na opisni način je drugom društvu, na ime neosnovano uvećanih cijena roba i usluga, pribavljena imovinska korist od najmanje 1.952.282,30 kuna, a za taj je iznos oštećeno prvo društvo.