Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog krivotvorenja isprave i pranja novca

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv nigerijskog državljanina (1987.), švedskog državljanina (1970.) i španjolskog državljanina (1984.) zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona i kaznenih djela pranja novca iz članka 265. stavak 1. i 4. KZ-a u svezi s člankom 51. i 52. KZ-a. (4. 11. 2016.)

Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su od 1. svibnja 2016. do 12. svibnja 2016. na području Zagreba; zajednički i dogovorno, u nakani zaprimanja i daljnjeg transfera znatnih protupravnih novčanih sredstava, svjesni da su pribavljena nezakonitim aktivnostima; u svrhu transakcije uplate i daljnjih doznaka tako pribavljenih sredstava otvorili račune građana u raznim poslovnicama banaka na području grada Zagreba. Tereti ih se da su se neistinito predstavljali djelatnicima banaka i u svrhu dokazivanja neistinitog identiteta koristili se neoriginalnim identifikacijskim dokumentima. S tako otvorenih računa su po provedbi transakcije uplate novčanih sredstava; u cilju prikrivanja izvora tih novčanih sredstava; podizali ih u gotovini u raznim poslovnicama i na bankomatima na području grada Zagreba. Drugookrivljenik je internet bankarstvom, s ciljem daljnjeg prikrivanja izvora novca, doznačavao novčana sredstva u korist drugih pravnih osoba nakon čega su se 12. svibnja 2016. s podignutom gotovinom pribavljenom na opisani način udaljili iz Republike Hrvatske. Okrivljenike se tereti da su na opisani način transferirali ukupno 16.000,00 američkih dolara i 44.589,50 eura.
Prvookrivljenika i trećeokrivljenika se tereti da su od 26. srpnja 2016. do 6. kolovoza 2016. otvarali račune građana u raznim poslovnim bankama na području Splita koristeći se neoriginalnim dokumentima u svrhu dokazivanja neistinitog identiteta.