Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv 45-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 2. siječnja donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi članka 34. Kaznenog zakona i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ-a te kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a. (9. 1. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 30. prosinca 2018. oko 15,50 sati nazvao svog sina tražeći da se nađu te kad mu je on rekao da se nalazi u jednom caffe baru u Zagrebu, na Jarunu, osobnim se vozilom marke BMW dovezao do tamo te je sin sjeo na suvozačevo mjesto navedenog vozila. Okrivljenik je krenuo vozilom po sjevernom parkiralištu tržnice Jarun te je tijekom vožnje izvadio pištolj i njime snažno udario sina u glavu iznad lijevog oka, a potom i šakom u glavu. Osnovano se sumnja da je okrivljenik stavio streljivo u cijev oružja i repetirao pištolj govoreći sinu da će ga ubiti, te je cijev pištolja okrenuo prema njemu, no sin ga je primio za zapešće desne ruke u kojoj je držao pištolj te mu ruku zaokrenuo prema stražnjem dijelu automobila pri čemu je došlo do opaljenja jednog metka koji je razbio stražnje lijevo staklo na automobilu. Uslijed daljnjeg hrvanja, ponovno je došlo do opaljenja jednog metka koji je pogodio stražnje sjedalo, nakon čega ga je sin primio u hrvački zahvat, a okrivljenik ga je; u namjeri da oslobodi ruku u kojoj je držao pištolj; tri puta ugrizao za podlakticu, no sin nije popuštao zahvat tako dugo dok okrivljenik nije, na sinovljev zahtjev, izvadio spremnik iz pištolja i metak iz cijevi.
Sin je iskoristio trenutak i istrčao iz automobila te pobjegao prema prolazu Jarunske tržnice, a okrivljenik je izašao iz vozila, ubacio spremnik sa metcima u pištolj te je, trčeći za sinom prijetio da će ga ubiti i ispalio tri hica iz pištolja u zrak. Prilikom poduzimanja navedenih radnji okrivljenik je bio svjestan da se u neposrednoj blizini nalaze građani te da može ugroziti njihov tjelesni integritet, na što je pristao, te je opisanim radnjama ujedno doveo u opasnost tjelesni integritet građanke koja je bila u blizini automobila BMW, pokraj svog parkiranog automobila, kao i ugrozio tjelesni integritet građanina koji je bio u obližnjem caffe baru te ostalih, zasad neutvrđenih, građana koji su bili u blizini mjesta događaja i u navedenom caffe baru.
Postoji osnovana sumnja i da je okrivljenik 30. prosinca 2018. oko 16,15 sati sa svog mobilnog uređaja nazvao svoju bivšu nevjenčanu suprugu na njezin mobilni uređaj te u namjeri da je ozbiljno zastraši zbog neriješenih obiteljskih problema zaprijetio joj riječima da će ju ubiti čime je kod nje izazvao ozbiljan strah za njezin život i život njezine djece.
Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljeniku odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja postupka.