Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 46-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 3. Kaznenog zakona počinjenog na štetu novinara. (9. 6. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 3. lipnja 2017. u Zagrebu, nezadovoljan time što novinar nije objavio novinski članak u jednom tjedniku; s nakanom da ga ustraši; prvo novinaru sa svog mobilnog telefona na njegov mobilni telefon poslao SMS poruku pogrdnog sadržaja, a kada ga je oštećeni novinar povratno nazvao, prijetećim mu je glasom izrekao niz pogrdnih riječi vrijeđajući oštećenika kao osobu i oštećenikov rad kao novinara. Sve je to kod oštećenog novinara izazvalo ozbiljnu bojazan za njegov život te život njegove obitelji s obzirom mu je poznato da se protiv okrivljenika vodi kazneni postupak zbog drugog težeg kaznenog djela.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka (čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac istrage prihvatio i odredio osumnjičeniku istražni zatvor kako je to i predloženo.