Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 59-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1957.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 247. stavak 1. i 2. i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona. (11. 2. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnjak od početka siječnja 2016. do 8. veljače 2016. u Zagrebu, kao punomoćnik trgovačkog društva iz Zagreba; s ciljem da tom trgovačkom društvu pribavi značajnu nepripadnu materijalnu dobit; zajedno i po prethodnom dogovoru s dvjema nepoznatim muškim osobama, bez znanja odgovorne osobe navedenog društva, sastavio neistinitu poslovnu dokumentaciju o poslovnom odnosu s oštećenim trgovačkim društvom i ovjerio je službenim pečatom trgovačkog društva kojeg je bio opunomoćenik. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik bio svjestan kako trgovačko društvo čiji je opunomoćenik nije poslovalo s oštećenim trgovačkim društvom zbog čega s navedene osnove nema nikakvih potraživanja prema tom trgovačkom društvu. U svrhu izvršenja naplate novčane tražbine, osnovano se sumnja da je na točno neutvrđeni način pribavio neoriginalno rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave ovjereno neoriginalnim pečatom i potpisom javnog bilježnika s klauzulom pravomoćnosti, kojim je, radi naplate iznosa od 33,257.113,00 kuna u korist ovrhovoditelja putem FINA-e određena ovrha na imovini ovršenika, oštećenog trgovačkog društva, slijedom čega je sa žiro-računa oštećenog trgovačkog društva po nalogu FINA-e obavljena uplata iznosa od 33,257.113,00 kuna na žiro račun vjerovnika, trgovačkog društva kojeg je osumnjičenik bio opunomoćitelj.
Protiv osumnjičenika je predloženo određivanje istražnog zatvora iz osnova propisanih člankom 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od utjecaja na svjedoke, opasnost od ponavljanja kaznenog djela), temeljem kojeg je sudac istrage protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor iz navedenih zakonskih osnova.