Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na oslobađajuću presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je krajem srpnja podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su okrivljenici (1963. i 1957.) oslobođeni zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (11. 8. 2015.)

U prvostupanjskoj presudi okrivljenici su oslobođeni optužbe da bi 25. kolovoza 1995. u Plavljanskoj dolini; nakon što su grupe pod zapovjedništvom obojice okrivljenika ušle u zaselak Grubori; prvookrivljenik i jedan njegov podređeni vojnik pucali u civile, dok su drugi pripadnici iste grupe također pucali u civile i palili kuće u zaselku Grubori. Pri navedenom, prvookrivljenik nije poduzeo nikakve dužne radnje kako bi pripadnike svoje grupe spriječio u tome, a drugookrivljenik, vidjevši da i njemu podređeni pripadnici njegove grupe ubijaju civile i pale kuće, nije poduzeo nikakve dužne radnje da pripadnike svoje grupe spriječi u tome. Tom su prilikom od prostrijelnih rana preminuli M. G., M. G., J. G., J. G., M. G. i Đ. K. 

Žalba je uložena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te je predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske pobijanu presudu ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.